Werkgroep
Zorg en Welzijn
Zorg en Welzijn
De werkgroep zorg en Welzijn bestaat uit zes leden die allemaal deskundig zijn op het gebied van zorg en welzijn. Zij hebben een zorgachtergrond, zijn ervaringsdeskundig, hebben in hun omgeving (netwerk) mensen die zorg nodig hebben, zijn zelf mantelzorger of hebben een netwerk in zorgveld en/of maatschappelijke organisaties. De leden van de werkgroep volgen het gemeentelijk beleid op onderwerpen waar veel inwoners van Nieuwegein mee te maken hebben. Denk hierbij aan thuiszorg, huishoudelijke zorg, voorzieningen/hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking of psychische problemen. De afgelopen jaren vindt een verschuiving plaats van zorg naar preventie en het inroepen van eigen kracht en inschakelen van eigen netwerk. Zo besteedt de gemeente Nieuwegein veel aandacht aan positieve gezondheid door inwoners te activeren een gezond leven te gaan leiden. Ook het beleid voor mantelzorgers en vrijwilligers krijgt aandacht.
De werkgroep zet zich in voor ouderen, chronische zieken, gehandicapten, mantelzorgers en vrijwilligers door het voorbereiden van gevraagde en ongevraagde adviezen aan de gemeente op deze thema’s. Ons belangrijkste speerpunt is dat wij graag signalen uit de samenleving willen ontvangen die door ons worden gebruikt om argumenten te onderbouwen en om input te leveren aan de Adviesraad.
Leden werkgroep Zorg, Welzijn en Gezondheid:
Er zijn vier vaste werkgroepen: Zorg en welzijn, Jeugd, Participatie en inkomen, Wonen en toegankelijkheid.
De ruimte waarin wij wonen is bepalend voor de mate waarin we kunnen meedoen in de samenleving. Alleen een woonwijk met rolstoel onvriendelijke trottoirs bevordert het proces van meedoen niet. Het woningaanbod in Nieuwegein moet aansluiten op de behoeften van de inwoners.
De leden van de werkgroep Jeugd houden zich bezig met alle vraagstukken waar de opvoeding en de leefsituatie van kinderen en jongeren in het geding is. Sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 is de gemeentelijk verantwoordelijk voor een tijdige signalering en het bieden van de juiste hulp.
De meeste mensen kunnen zelf in hun inkomen voorzien. Maar niet iedereen is daar toe in staat. De gemeente is ervoor verantwoordelijk dat mensen die (tijdelijk) geen werk of een te laag inkomen hebben worden geholpen aan werk en bijstand.